Trebuie sa mentionam ca acestea sunt cateva exemple, deoarece Oradea a completat si transmis catre organizatorii competitiei un dosar complet, cu mult mai multe realizari si informatii.
Sa-ncepem cu unul dintre cele mai importante aspecte: pentru fiecare locuitor exista 25 mp de spatiu verde! Iar asta de datoreaza atat Primariei care a luat masuri pentru conservarea spatiilor verzi si imbogatirea lor, cat si locuitorilor. Iata un fragment convingator din postul lui Lilisor:
‘În Oradea mulți locuitori, majoritatea pensionari, au grijă de grădinile din jurul blocurilor in care locuiesc. Primăvara, când iarba redevine verde și pământul nu mai e sloi de gheață, e plin orașul de flori și de tufe înflorite. Locuitorii scot ghivece cu flori la ferestre și balcoane și tot orașul devine dintr-o dată mult mai colorat! E chiar plăcut să te plimbi prin Oradea florilor!’
Traficul a fost fluidizat prin investitii in infrastructuri urbane precum Soseaua de centura sau podul care leaga Sovata de Splaiul Crisanei. Pe langa asta, Primaria a derulat o campanie pentru incurajarea folosirii transportului ecologic si a amenajat piste de biciclete care traverseaza tot orasul. Cateva informatii utile aflam de la:
‘(…) deşi Primăria s-a ocupat de fluidizarea traficului a pornit o campanie pentru încurajarea cetăţenilor de a călători ecologic, adică de a folosi tramvaiele… care sunt mult mai ecologice şi silenţioase, mai ales dacă ne referim la celebrele tramvaie Siemes ULF.’ (Popa Mihai)
‘Argumentele nu se opresc aici, ci continui prin a vă povesti de unul care mă interesează în mare măsură şi anume pista de biciclete. Din câte ştiu eu, aceasta va urma cursul pârâului Peţea, ceea ce înseamnă că se va întinde până în Băile 1 Mai. Motiv de bucurie pentru navetişti, fiindcă în viitor vor avea o alternativă la autobus în simpatica bicicletă.’ (Eliza Vas )
Ceea ce ne-a bucurat foarte mult a fost ca bloggerii sunt la curent si cu planurile de viitor ale Primariei. Asta inseamna ca exista o buna comunicare intre autoritati si locuitori si un nivel inalt de implicare a comunitatii in proiectele publice:
‘Un proiect drag mie este amenajarea dealului Ciuperca. As participa cu draga inima la cateva actiuni de plantare a copacilor acolo, deoarece am o legatura “de sange” cu locul respectiv: tatal meu a participat in copilarie la prima amenajare a promenadei de pe deal.’(Andrei Popa)
‘Dealul Ciuperca va deveni o oaza de verdeata cu cascade; pistele de biciclisti traverseaza orasul dintr-un capat in altul. Centru orasului urmeaza sa fie transformat intr-o zona pietonala, contribuind astfel la eliminarea autoturismelor, acestea fiind inlocuite cu mijloace de transport nepoluante. Devenim cu fiecare zi mai verzi, mai sanatosi.’ (Sebastian Mazilu)
Daca inca nu v-ati convins ca Oradea este un oras verde, va invitam sa vedeti cateva fotografii care dovedesc acest lucru la: Dani blog,Cristi Ursut si la Dan Marius.
Nu in ultimul rand, avem o surpriza pentru voi din partea unui oradean get-beget! Dan Dragos membru fondator EcoPlanning a pregatit o imagine frumoasa pe care o puteti folosi la Timeline pe Facebook:
Sursa: umbrelaverde.ro
0 comment :
Trimiteți un comentariu