Santier in dispretul avizelor

luni, 14 noiembrie 2011 0 comment
CRSE cere oprirea lucrărilor de lângă Podul Decebal şi readucerea la staţiul iniţial al terenului.
În plină betonare a promenadei de pe malul Crişului între pasarela de la Informatica şi Podul Decebal, reprezentanţii Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) contestă atât legalitatea cât şi şi utilitatea lucrării. „Am constatat cu regret că Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crişuri execută lucrări în dispreţul avizelor pe care le are”, declară Mihai Togor, preşedinte interimar al CRSE. Acesta spune că în avizul de gospodărire dat de Administraţia Naţională în 2012 pentru acest tronson a fost prevăzută numai tăierea arborilor uscaţi şi putreziţi sau a celor căzuţi în albie şi a tufărişului, ori malul drept al Crişului pe tronsonul în lucru este ca ras. „Tăierile s-au făcut hoţeşte, dimineaţa devreme când nu vede lumea. Şi s-au tăiat unul câte unul, nu toţi odată”, acuză Togor. Ca lucrări, au fost prevăzute în avizul iniţial doar decolmatarea albiei şi turnarea de piatră.

Utilitatea

Ecologiştii contestă şi utilitatea promenadei în această zonă a oraşului. „Era un mal natural care stătea foarte bine. Nu contestăm că trebuie făcute amenajări de promenadă dar nu în orice condiţii. Dacă era promenadă sus pe mal, cea de jos nu se justifică. Malul era foarte bun”, declară Togor.
Drept urmare, vinerea trecută CRSE a înregistrat la Administraţia Naţională Apele Române o adresă prin care cere „suspendarea lucrărilor suplimentare în execuţie faţă de aviz” şi „refacerea la stadiul natural iniţial al malului”.

De urgenţă

Ceea ce a pornit cu ani în urmă ca o lucrare urgentă la digul de vizavi de Hotel Dacia, sub presupusa ameninţare a unor ipotetice inundaţii este acum un şantier pentru betonarea de promenade de-a lungul Crişului.
În opinia membrilor CRSE, întreaga investiţie este inutilă pentru că pericolul de inundaţii în Oradea este foarte redus. „Debitul Crişului s-a văzut vara asta care a fost. Dar şi în caz de ploi serioase, sunt două bazine în amonte pe Criş înainte de Oradea aşa că riscul de inundaţie este nul”, susţine Mihai Togor. „Sunt nişte bani care trebuiau scheltuiţi şi încă repede, anul ăsta”, consideră ecologistul.

Sursa: bihon.ro
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB