La multi ani, Oradea!!!

miercuri, 12 octombrie 2011 0 comment
Astăzi orădenii sărbătoresc ziua oraşului, care marchează două momente cheie pentru independenţa a milioane de români. „Sărbătorirea zilei oraşului Oradea la data de 12 octombrie are două semnificaţii. 
Prima se referă la ziua de 12 octombrie 1918, când, în casa lui Aurel Lazăr, a fost semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania. Şi tot la data de 12 octombrie, dar în anul 1944, Oradea a fost eliberată de sub regimul horthyst, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei", a spus Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea. Ziua Oradei nu coincide cu „ziua de naştere" a urbei de pe Criş, având în vedere faptul că oraşul nostru a fost atestat documentar din anul 1113, iar Primăria municipiului Oradea, ca autoritate publică locală, a luat fiinţă în anul 1870. Cu aceasta ocazie am adaugat un filmule de 5 min cu istoria orasului si cum s-a dezvoltat.


Lecţia de istorie 
Reputatul istoric Viorel Faur ne-a vorbit despre dubla semnificaţie a acestei zile. „La 12 octombrie 1918, în casa militantului naţional dr. Aurel Lazăr, a cărui casă este acum muzeu, s-a desfăşurat şedinţa istorică a conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, cu prilejul căreia a fost adoptată Declaraţia de Independenţă a Românilor sau de autodeterminare naţională a românilor din Monarhia austro-ungară. Această zi se asociază zilei de 9 mai 1877, când Parlamentul României a proclamat independenţa românilor de dincolo de Carpaţi. Este cea mai importantă zi din istoria oraşului Oradea, fiindcă marchează independenţa a peste trei milioane de români", a spus Viorel Faur. Referitor la momentul 12 octombrie 1944, istoricul subliniază că acesta a însemnat eliberarea oraşului de pe Criş de sub vremelnica stăpânire horthystă, de către diviziile române şi sovietice. „Acesta a fost un moment de importanţă mai mult locală, comparativ cu ziua de 12 octombrie 1918", a opinat Viorel Faur.

Prima zi oficială a Oradei 
Potrivit lui Viorel Faur, până în 1992, Oradea nu a avut o zi oficială a oraşului. „În perioada interbelică, în anumite intervale, ziua Oradei era aniversată la data de 19 aprilie, pornind de la memorabila zi de 19 aprilie 1919, când oraşul a fost eliberat de sub dominaţia austro-ungară, de către armata română condusă de către generalul Traian Moşoiu", a spus Viorel Faur. Programul special dedicat acestei zile începe la ora 11.00, în sala Mare a Primăriei Oradea cu Intonarea Imnului Naţional al României, după care primarul Ilie Bolojan va avea cuvântul de deschidere, urmat fiind de alocuţiunea rostită de prof. Aurel Pop şi susţinere laudatio de către prof. univ. dr. Ion Zainea. De la ora 12.00 olimpicii orădeni vor fi premiaţi, iar de la ora 13.00 la statuia Ostaşului Român va avea loc o festivitate cu depuneri de coroane, după care oficialităţile se vor deplasa la Casa Memorială şi la statuia lui Aurel Lazăr.

Sursa: adevarul.ro
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB