Doua milioane de lei pentru Aeroportul Oradea

luni, 22 august 2011 0 comment
Joi, Consiliul Judeţean şi-a aprobat cota de cofinanţare la proiectul de transformare a pistei Aeroportului Oradea într-una în stare să suporte decolările şi aterizărilor unor avioane serioase pe aerogara orădeană.

Joi, Consiliul Judeţean şi-a aprobat cota de cofinanţare la proiectul de transformare a pistei Aeroportului Oradea într-una în stare să suporte decolările şi aterizărilor unor avioane serioase pe aerogara orădeană. Proiectul e unul ce se bazează în principal pe accesarea fondurilor europene. Acestor fonduri li se adaugă o cotă de participare a Guvernului, în valoare de 28,75% din valoarea proiectului, precum şi o cofinanţare a CJ Bihor, de 2%. Cei 2% aprobaţi joi fără comentarii de aleşii judeţului reprezintă 2,1 milioane de lei noi, din valoarea totală a proiectului, de 131,3 milioane de lei, TVA inclus. Taxa pe valoarea adăugată nu este considerată însă cheltuială eligibilă de autorităţile europene, astfel încât Regia Autonomă Aeroportul Oradea sau chiar Consiliul Judeţean însuşi vor trebui să suporte în întregime şi această cheltuială. Iar, la aceste sume, valoarea TVA e una considerabilă: circa 25 milioane de lei noi!
Între timp, la Aeroport continuă lucrările de modernizare a terminalului. În ciuda întârzierilor de până acum, responsabilii din aerogara orădeană spun că lucrările vor fi finalizate în octombrie.
Chiar dacă CJ Bihor a aprobat alocarea a două milioane de lei noi pentru modernizarea pistei, acesta nu e decât un pas mărunt, dar necesar, spre reabilitarea aerogării orădene din fonduri europene. Tot beneficiarul banilor europeni va trebui să suporte, cel puţin în prima fază, şi cuantumul integral al TVA. Şeful Biroului Investiţii şi Achiziţii Publice de la Aeroportul Oradea, Viorel Băican, e cel care a întocmit raportul de specialitate pentru hotărârea adoptată joi de Consiliul Judeţean. Potrivit lui Băican, la un moment dat TVA-ul va fi rambursat de Stat beneficiarului, însă până atunci acesta va trebui plătit. Având în vedere valoarea acestuia, de circa 25 milioane de lei noi, se impune contractarea unui credit. Însă nu se ştie încă cine-l va contracta: CJ Bihor, Aeroportul Oradea sau poate CJ împreună cu Primăria Oradea.

Mai multe informati: bihon.ro
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB