Centrul Oradiei va intra in santier

marți, 19 iulie 2011 0 comment
De luna viitoare, aspectul zonei centrale a municipiului se va schimba iremediabil. Luni, primarul Ilie Bolojan a anunţat că în august încep lucrările în Piaţa Unirii şi pe strada Vasile Alecsandri.
Se vor înlocui reţelele de apă şi canalizare, respectiv se vor introduce reţelele de termie. Lucrările vor fi efectuate de Electrocentrale Oradea şi de Compania de Apă. Zona afectată de lucrări va fi delimitată de Parcul 1 Decembrie – strada Alecsandri şi parţial Piaţa Unirii, până la axa de circulaţie Podul Ferdinand – strada Avram Iancu. Aşadar, maşinile vor putea circula doar pe această axă, fără a mai putea vira pentru a parca în Piaţa Unirii sau pentru a intra pe strada Vasile Alecsandri. De altfel, după ce toate lucrările vor fi finalizate, atât partea din subteran cât şi reamenajarea de la nivelul solului, zona din faţa aliniamentului Palatul Vulturul Negru – Biserica cu Lună, cât şi strada Alecsandri vor fi spaţii destinate eminamente traficului pietonal.

Jos cablurile!

Primarul spune că la începutul lunii august Electrocentrale SA Oradea va începe să lucreze în arealul amintit mai sus, pentru reţelele de termie, după care va înceape lucrul şi Compania de Apă Oradea (CAO). De asemenea, o dată cu aceste lucrări din subteran, vor fi îngropate şi firele care atârnă azi pe clădiri, într-un canal tehnic unic. Bolojan spune că a avut deja întâlniri în acest sens cu Distrigaz, Romtelecom, Electrica şi RCS&RDS, companii ce au reţele în zonă. „Toate cablurile vor intra în canale tehnice, astfel încât faţadele vor putea fi eliberate de snopurile de cabluri”, a declarat ieri edilul-şef al urbei. Lucrările la reţele se doresc a fi terminate în toamna acestui an. După aceea, în primăvara lui 2012 ar trebui să înceapă lucrările de reamenajare a spaţiului suprateran. Iarna 2011/2012 va trece însă peste zona aflată în şantier fără asfalt.
Pe strada Vasile Alecsandri se va lucra din bani prevăzuţi în bugetul local, în acest sens urmând să aibă loc o rectificare de buget. Vor fi alocaţi 2,9 milioane de lei noi lucrărilor, bani ce vor fi împărţiţi de CET şi CAO. Pentru Piaţa Unirii se va semna un contract cu finanţare europeană, în valoare de 5 milioane de euro.

Gata peste un an

Primarul spune că până în vara anului viitor doreşte ca toate lucrările din Piaţa Unirii – strada Vasile Alecsandri să fie finalizate. Se doreşte ca să fie gata inclusiv montarea noului pavaj şi celorlalte amenajări tip mobilier urban (bănci, lampadare, grilaje de protecţie pentru arbuştii ce vor fi plantaţi, scuaruri etc.). Protectul de reamenajare urbană a fost ales deja de Primărie. Câştigătorul concursului de proiecte a fost Proiect Bihor.
Bolojan şi-a cerut scuze celor ce vor fi afectaţi de lucrările din Centru: „Îmi cer scuze pentru disconfort creat tuturor celor ce desfăşoară activităţi comerciale în zona afectată”.
CĂLIN CORPAŞ
Sursa: bihon.ro
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB