De luni, orădenii au parte de un mal al Crişului gazonat. Între podurile Ferdinand şi Informatica s-au aşezat rulouri cu gazon pe malul drept, pe lăţimea întregului taluz cât şi sus, până la asfalt. Lucrarea a fost realizată de aceeaşi firmă care execută toate amenajările pe Crisul Repede: Repcon. „Eu numai cu Repconul am contract. Repconul a montat. Preţul e de 6.470 lei noi + TVA, pentru partea de înierbare. Conform contractului, ei trebuiau să înierbeze dar au pus rulouri cu iarbă. Părerea mea e că e mai scumpă aşa dar eu atâta îi pot deconta”, ne-a declarat Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri.
Repcon are de ani de zile semnat un contract-cadru cu ABA Crişuri, în cadrul căruia primeşte orice lucrare ce vizează bazinul Crişuri! De altfel, în cadrul aceluiaşi contract, Repcon a amenajat şi malul Crişului în amonte de Podul Dacia. „E un contract imens pentru amenajarea întregului curs al Crişului Repede din care se fac lucrări pe diverse tronsoane, la preţuri unitare. Devizul are o vechime de 5-6 ani şi se actualizează cu rata inflaţiei, cu salariul mediu, cu preţul carburantului. Există o metodologie pentru acest lucru”, spune directorul ABA Crişuri, care doreşte ca din acest mega-contract cât mai multe lucrări să se facă în Oradea. Pasztor: „Măcar generaţia noastră să lase ceva în urmă...”.
Are vreo garanţie gazonul aşternut de Repcon? Cine se va ocupa de întreţinerea sa?, am întrebat noi. „Nu este garanţie la gazon, însă sub iarbă există un strat de nisip subţire, apoi pământ şi apoi un strat de geotextil, care e un fel de plasă neagră pentru stabilizarea taluzului. În privinţa întreţinerii, vă spun sincer că imediat după ce termin lucrarea o predau Primăriei. Dar, într-adevăr, vom avea o problemă dacă nu se va întreţine cum trebuie”, ne-a mai declarat Pasztor.
Sursa: bihon.ro
Autor: Călin Corpaş