Oradea prin ochii lui Erno Tibor

duminică, 12 august 2012 0 comment
Erno Tibor a fost un pictor oradean talentat si recunoscut in Europa.
Tibor Ernő a fost recunoscut, încă din tinereţe, ca un  artist care merita  să fie sprijinit. Oraşul i-a oferit o bursă de studii  la Paris, unde s-a eliberat de rigorile academinsmului, fiind acceptat să participe cu mai multe tablouri la Salonul oficial din Paris.
Întors acasă după mai multe călătorii de studii în Italia, Germania, Belgia se impune ca un pictor modern. Sub influenţa impresionismului şi post-impresionismului paleta lui se luminează, lucrările sale câştigând in picturalitate. A expus în marile oraşe din Europa: Stokholm, Oslo.Göteborg, Leipzig,Bucureşti, Budapesta. Succesul nu l-a ameţit, ci a continuat să lucreze intens. A înfiinţat  o Şcoală de belle-arte la Oradea, unde studiau peste 12 elevi.
A participat şi la activitatea Şcolii de pictură de la Baia Mare, fiind fascinat de peisajul dobrogean, de viaţa şi portul oriental turco-tătar. Era un maestru al culorilor, utilizând culori intense, cu tuşe largi, aşternute cu spontaneitate, într-o viziune proprie, originală.  In anii maturităţii s-a aplecat atent asupra de pitorescului târgurilor orădene, peisajelor rurale şi a reprezentării  muncilor agricole .

S-au păstrat numeroase creaţii ale sale reprezentând portretele unor oameni de seamă , a unor evrei bătrâni , figuri aşternute cu contururi puternice,expresive.
Tibor Ernő se afla în plină ascendenţă artistică în momentul instaurării legilor şi prigoanei antievreieşti. Marginalizat ca artist, a fost internat în ghetou, apoi deportat la Auschwitz. şi alte lagăre . A murit cu doar 12 zile înainte de eliberare.

Pentru mai multe poze cu Oradea intrati pe Oradea in Imagini
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB