Sprijin maghiar pentru reabilitarea Capelei Rhedey

joi, 23 februarie 2012 2 comment
Acest articol este din 15.02.2010 si il public azi pentru ca mi se pare important ca oradenii sa stie ca administraţia orădeană nu a fost capabilă să găsească 60.000 lei pentru reabilitarea Capelei Rhedey!!
Si un amanunt important Contele Rhédey, dupa ce a donat toata averea acestui oras, din capela in care a fost inmormantat au facut depozit pentru gradina zoologica. In testament a cerut doar atata, ca parcul ( din imagine actualmente parcul Bălcescu) sa-i poarte numele.
Capela Rhedey din incinta Grădinii Zoologice Oradea va fi restaurată, în interior, cu sprijinul Primăriei din Budapesta. Pentru că administraţia orădeană nu a fost capabilă să găsească 60.000 lei pentru lucrările de reabilitare a acestui monument, partenerii maghiari s-au oferit să vină cu un sprijin financiar de 30.000 lei pentru a reda clădirii vechea demnitate. Zilele trecute a fost prezentă la Oradea doamna Kiss Katalin, arhitectul şef al Budapestei, care a semnat parteneriatul cu muncipalitatea orădeană.

Imobilul este situat în fostul Parc Rhedey, parc donat de către fostul comite suprem contele Rhedey Lajos municipalităţii orădene. Rhedey a trăit în Oradea între 1791-1819, după care s-a întors la Budapesta. Însă dorinţa sa a fost ca atât soţia sa, cât şi el să fie înmormântaţi la Oradea, în mijlocul parcului, care a fost transformat într-o Grădină Zoologică.
Ani la rând imobilul a fost loc de adăpost pentru cerbi, iar în 2004 s-a luat decizia reabilitării exteriorului. Pentru spaţiul din interior nu s-au mai găsit bani, aşa că Primăria din Budapesta s-a oferit să sprijine acest proiect. "În anii trecuţi am restaurat exteriorul capelei, iar acum, cu ajutorul acestei sume, vom reuşi să restaurăm şi interiorul acesteia.
Aceeaşi sumă de bani pe care Primăria Budapesta ne-a oferit-o o vom aloca şi din bugetul local, urmând ca lucrările de restaurare să înceapă din luna martie", a precizat viceprimarul Biro Rozalia.

Primăria Budapesta nu este la primul proiect de mecenat, aceasta, în fiecare an sponsorizând restaurarea unui monument dintr-o ţară. În acest fel au fost restaurate câteva clădiri din Salonta şi Târgu-Mureş. Programul de susţinere a Primăriei Budapesta a clădirilor-monument este un exemplu de bune practici, municipalitatea maghiară constituind anual fonduri, pentru fiecare categorie de monumente, a reuşit în 20 de ani să restaureze clădirile importante din capitala Ungariei. Aici, cetăţenii primesc un ajutor ce reprezintă 50% din valoarea lucrărilor. În schimb, la noi, sprijinul acordat este nesemnificativ. Toate promisiunile municipalităţii de a renova o clădire monument au rămas la stadiul de proiect, dovadă stând Sinagoga Neologă de a cărei reabilitare conducerea Primăriei nu a mai vorbit de mai bine de un an. Mai mult, clădirile monument sunt pericol public pentru pietoni, care sunt zilnic supuşi riscului de a fi accidentaţi de vreo bucată de tencuială ce se desprinde de pe imobil.

Sursa: crisana.ro

2 comment :

  • Unknown spunea...

    Ruşine pentru orădenii şi pentru conducerea oraşului.Dar asta-i e...nu este bani,pe asta spune primarul şi alţii.Din fericire capela Rhedey a fost salvată.Cum arată?
    http://un-oradean.blogspot.ro/2013/06/sprijin-maghiar-pentru-reabilitarea.html

  • Unknown spunea...

    Capela Rhedey a fost restaurată şi salvată.Oraşul n-are bani?Cum arată?
    http://un-oradean.blogspot.ro/2013/06/sprijin-maghiar-pentru-reabilitarea.html

 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB