Oradea aduna gunoiul judetului

marți, 30 august 2011 0 comment
Oradea va depozita toate deşeurile din Bihor. Noua haldă eco se va amenaja prin POS Mediu pe vechea groapă de gunoi.
Consiliul Local Oradea a aprobat marti in unanimitate darea in administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, de la 1 octombrie, a terenului de 2,44 ha de pe strada Matei Corvin pe care a funcţionat pană in anul 2000 vechea groapă de gunoi a municipiului.
Conform proiectului votat, CJ Bihor va trebui să realizeze lucrările de inchidere a depozitului neconform de deşeuri şi să amenajeze pe acelaşi amplasament un depozit ecologic care să preia deşeurile din intreg judeţul.
CJ Bihor, impreună cu cele 101 administraţii publice locale din judeţ, lucrează la proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Bihor”(SMID), proiect aflat in faza finală.
Proiectul in valoare de 38 milioane de euro este co-finanţat cu 2% de CJ Bihor, cu 18% de Guvern şi cu 80% de Uniunea Europeană.
Pe langă noua haldă eco din Oradea, proiectul mai presupune construirea in oraşele bihorene a cinci staţii de transfer, a patru staţii de sortare şi a unei staţii de tratare biologică.
Acum, singura haldă care respectă normele europene este cea administrată de firma Eco Bihor, in Episcopia Bihor. Restul gropilor de gunoi din judeţ trebuie inchise cat mai urgent, sub ameninţarea unor penalizări europene drastice.
Sursa: bihon.ro
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB