Cetate de pamant descoperita de un doctorand în istorie la Universitatea din Oradea

miercuri, 29 decembrie 2010 0 comment

Cetatea de pământ este aşezată într-o pădure între localităţile Ineu, Şuşturogiu, Burzuc şi Almaşul Mic.

Un doctorand în istorie la Universitatea din Oradea a descoperit o cetate de pământ, necunoscută până acum în literatura de specialitate.
Jurnalistul Nicolae Nistoroiu, doctorand în istorie la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Oradea, a descoperit fotificaţia de tip „pinten barat” în luna iunie a acestui an.
Cetatea de pământ este aşezată într-o pădure situata între localităţile Ineu, Şuşturogiu, Burzuc şi Almaşul Mic. Potrivit descoperitorului, cetatea este intactă, probabil şi datorită faptului că fortificaţia e situată pe un deal greu accesibil, acoperit de pădure.
„Ştiam că este ceva acolo. Am mai fost în copilărie în pădurea Ţâclu, dar nu ştiam ce e acolo. Bătrânii din zonă spuneau că valul de pământ e pivniţa turcilor şi fereau locul. Există legenda că sus, pe deal, e o groapă neştiută  în care cei care trec pe acolo ar putea să cadă, aşa că locul era ocolit de localnici. În 20 iunie, împreună cu Gelu Pantiş, prietenul meu din copilărie, şi cu tatăl lui, Nicolae Pantiş, am mers acolo şi am realizat că e vorba de o fortificaţie tip «pinten barat». Era nevoie de confirmare din partea specialiştilor”, a mărturisit Nicolae Nistoroiu.
„Cetatea se încadrează, după toate aparenţele, în categoria fortificaţiilor de tipul «pinten barat». Protejată din trei părţi de pante abrupte, fortificaţia este închisă în cea de-a patra parte de un şanţ şi de un val de pământ, destul de bine păstrate. Se presupune că, la vremea ei, era întărită cu buşteni”, a mai adăugat Nistoroiu.
Restul articolului AICI
Crina Dobocan
 

©Copyright 2011 Prin Oradea | TNB