Vest.„Pe 16 iunie, municipiul Oradea a fost înştiinţat de către Organismul Intermediar al Programului Operaţional Regional (POR), Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, că Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Oradea a fost declarat admisibil intrându-se în etapa de evaluare a proiectelor individuale aferente acestui document”, arată Biroul de Presă al municipalităţii.
Directorul Marcel Boloş spune că principalul câştig al depăşirii acestei etape e faptul că, dacă vreunul din cele nouă proiecte incluse în PISU nu va primi finanţare, există posibilitatea înlocuirii sale cu un alt proiect. Aşadar, banii europeni nu vor fi pierduţi. „De asemenea, dacă la licitaţie valorile de adjudecare sunt mult mai mici decât cele estimate, din această economie putem depune alt proiect”, ne-a declarat Boloş.
Urmează ca fiecare proiect să fie evaluat individual: vor fi verificate condiţiile impuse de ghidul de eligibilitate, apoi se va face evaluarea tehnico-financiară după care se va trece la întocmirea proiectului tehnic de execuţie. „În medie, cam un an durează partea de evaluare, până când încheiem contractul de finanţare. Însă cel mai important aspect e faptul că banii ăştia se pot folosi”, spune directorul Boloş.

Industrie şi distracţie

Municipalitatea mai are două mari proiecte, depuse spre finanţare europeană. E vorba despre Parcul Industrial Eurobusiness, care se află într-un stadiu avansat în procesul de obţinere a finanţării europene, depus pe Axa 4. Conform spuselor şefului DMPFI, s-a ajuns deja la proiectul tehnic de execuţie al investiţiei cotată la 20 milioane euro. Iar cofinanţarea ce îi revine Oradiei va putea fi amortizată prin valorificarea terenului (concesionarea sau vânzarea acestuia - n.r.). „În cel mai pesimist scenariu, cred că vom semna contractul de finanţare până spre sfârşitul anului”, ne-a declarat Boloş.
Alt proiect major are în prim-plan Ştrandul Municipal. În proiectul depus spre finanţare europeană, acesta primeşte numele de „Nymphea”, urmând să facă parte din proiectata staţiune Crisius, ce s-ar dezvolta pe malul drept al Crişului, încă din zona Silvaş şi până la Podul Dacia. Proiectul, depus pe Axa 5, are o valoare estimativă situată tot la 20 milioane euro, arată Boloş, şi se află acum în etapa de evaluare tehnico-financiară. Boloş speră ca în primăvara lui 2011 să fie semnat contractul de finanţare.
Ce se va face în actualul Ştrand Municipal? „Printre altele, va fi un aqua-tobogan, ca la Hajduszoboszlo. De asemenea, vom avea o clădire multifuncţională, cu jacuzzi, sală de fitness, bowling, biliard... De asemenea, bazinele vor dispune de un sistem de recirculare a apei, la fel ca la Bazinul Olimpic. Apoi, va fi o zonă de plajă, cu ponton peste Criş, precum şi o zonă de jocuri în aer liber”, ne-a dezvăluit edilul din planurile municipalităţii pentru Ştrandul Municipal.

Sper ca aceste proiecte sa fie duse pana la capat si sa avem si noi, oradeni un oras cu care sa ne mandrim si sa fie un exemplu pentru restul oraselor.
Sursa: bihon.ro